Ciasto z jogurtem i budyniem

Liczne pokazują, jak różne składniki można ze sobą mieszać, by finalnie uzyskać ciekawy pod względem wyglądu i smaku wypieku. Tak jest na przykład z jogurtem naturalnym oraz budyniem. Przygotowane dość szybko ciasta jogurtowe z budyniem mogą być ciekawą propozycją na zupełnie nowy deser, który uświetni niedzielne popołudnie w towarzystwie kawy lub herbaty.

Ciekawe połączenie

Zazwyczaj jogurt naturalny wykorzystuje się do stworzenia sosów czy do musli. Tak samo jest z budyniem – najczęściej stanowi samodzielny deser, który przygotowuje się, gdy najdzie ochota na coś słodkiego lub w ramach podwieczorku dla dzieci. Jednak to nie całe zastosowanie, gdyż z tych dwóch składników można przygotować smaczne ciasto. Budyń do niego powstaje z gotowego proszku – zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu przez producenta – jak i przygotować go można samodzielnie. Niezależnie od tego, jaki sposób się wybierze, takie połączenie może zaskoczyć, a smak zapaść w pamięć.

Budyń nie tylko sam

Przygotowując budyń, czyli mleczny kisiel, dość rzadko daje się do niego jakieś dodatki. Niektórzy polewają go domowej roboty sosem malinowym, jednak nie jest to dość często spotykane. Jako deser budyń powstaje z połączenia mleka oraz zagęstników skrobiowych, w samodzielnie przygotowanej wersji najczęściej używa się w tej roli mąki ziemniaczanej lub tapioki. Budyń to jednak dobry produkt do szerszego zastosowania, jak właśnie w przypadku połączenia go razem z ciastem, na przykład jogurtowym.

Ciasto jogurtowe jest smacznym, dość wilgotnym wypiekiem, który jest też słodki i delikatny. Jeżeli chce się nadać mu większej wyrazistości, można przełożyć go właśnie warstwą budyniową – tą, którą najbardziej się lubi. W sklepach dostępne są nie tylko najbardziej popularne smaki, czyli waniliowy, śmietankowy i czekoladowy, w coraz większej liczbie supermarketów można również spotkać się z budyniem malinowym, bananowym czy o smaku słonego karmelu. Ten ostatni zdoła przełamać słodycz wypieku i dodać mu zupełnie nowego wymiaru.

Składniki:

  • 150 jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie budyniu
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki proszek do pieczenia
  • szczypta soli
  • 500 ml mleka
  • wiórki kokosowe
  • rodzynki

    Przygotowanie

    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.
    Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli i 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszać. Nawet dodać jajka, olej i jogurt. Całość miksować około 3 minut na najwyższych obrotach do momentu całkowitego połączenia się wszystkich składników i uzyskania jednolitej konsystencji.
    Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut.
    Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu w 500 ml mleka.
    Upieczone ciasto przekroić wzdłuż na pół, jedną część posmarować przygotowanym budyniem, nakryć tę budyniową warstwą drugą połową ciasta.
    Wierzch ciasta udekorować wiórkami kokosowymi oraz rodzynkami.