Bio Piekarnia Ziarno

Co nas

Co nas wyróżnia?

Nasze produkty, w tym pieczywo na zakwasie – odróżnia wiele indywidualnych, niepowtarzalnych cech od produktów konwencjonalnych i komercyjnych.

Drożdżówka z owocami

– czas i serce, a także cierpliwość, dbałość o szczegóły, jak nasza niezwykła, gromadzona przez lata wiedza, jakie oddajemy naszym produktom,

Ślimak cynamonowy

– pieczywo na zakwasie – niepowtarzalny smak, zapach i konsystencja naszych bochenków, które głównie zawdzięczają to naszej kulturze wyrabiania i utrzymywania naturalnej kultury drożdży zwanej naturalnym zakwasem, który choć długo dojrzewa i wymaga niezwykłej cierpliwości i umiejętności, to jednak nadaje niepowtarzalnej klasy naszym produktom, jak i zadawala potrzeby naszych najbardziej wymagających klientów; ten szczególny proces fermentacji pomaga również  rozbić cukry i skrobię , w wyniku czego otrzymujemy chleb o wyższej zawartości minerałów i witamin i niższej zawartości węglowodanów,

Pieczywo na zakwasie

– najwyższej jakości składniki, które wyszukujemy u najlepszych producentów i sami stale testujemy w zakresie jakości, bezpieczeństwa, jak i ich cech prozdrowotnych; w znakomitej większości używamy mąk pełnowartościowych, grubo mielonych i pełnoziarnistych, mielonych specjalnie dla naszych wymagań, co nadaje naszemu pieczywo zarówno wyrazistości, zdrowotnego bogactwa, jak niepowtarzalnego smaku i aromatu,

Pieczenie bułek

– różnorodność surowcową, w ramach której korzystamy z całego bogactwa najcenniejszych zbóż i uzyskiwanych z nich mąk, w tym żytnich, pszennych, orkiszowych, kukurydzianych i kasztanowych, a także najcenniejszych dodatków, w tym ziaren słonecznika, dyni, lnu, sezamu, gryki, soi, amaranthusa, orzecha włoskiego, wzbogacając je także oliwkami, algami czy miodem. Stosowanie tych dodatków kształtuje ostateczny smak oraz aromat pieczywa, równocześnie zwiększając jego wartości odżywcze, dzięki zawartym w nich ‘dobrym’ kwasom tłuszczowym, witaminom, składnikom mineralnym oraz błonnikowi

Wyrób ciasta

– rustykalny wygląd, co zawdzięczają kultywowaniu przez nas tradycyjnych technologii piekarniczych, jak i własnym, innowacyjnym technologiom, współtworzących technologie piekarnicze jutra,

Bułki żytnie

– dobroczynny wpływ na zdrowie; charakteryzują się one bowiem niezwykła gęstością składników odżywczych, w tym minerałów, witamin i fitozwiązków, a także tym, że nie stosujemy żadnych z powszechnie stosowanych technik fałszowania żywności, takich, jak np. pociemnianie go przy pomocy karmelu białego pieczywa, by udawało pieczywo ciemne, pełnoziarniste, czy też wprowadzanie do obrotu gotowych mieszanek przemysłowych pieczywa, udających produkty naturalne i wytworzone technikami tradycyjnymi; opieramy bowiem nasze działanie na idei społecznej odpowiedzialności,

Nagrody:

Wyróżnienie Good Egg Award